Criteriumgericht interview; hoe pak je het aan?

Criteriumgericht interview; hoe pak je het aan?

Goede voorbereiding is het halve werk!

Het criteriumgericht interview wordt vaak gebruik tijdens een sollicitatieprocedure. Wanneer u dit wilt gaan inzetten, is een goede voorbereiding van cruciaal belang. Zorg dat vooraf de belangrijkste elementen van de sollicitatieprocedure op papier staan en duidelijk zijn voor iedereen. Denk daarbij aan de wijze waarop iedereen zich kandidaat kan stellen, de belangrijkste vragen die gesteld worden tijdens het gesprek, de criteria waarop kandidaten beoordeeld worden en vaardigheden die belangrijk zijn voor de baan. Het is aan te raden om al deze elementen op dezelfde manier te gebruiken bij de kandidaten. Op deze manier zorgt u ervoor dat iedere kandidaat een eerlijke kans krijgt.

Wat wilt u te weten komen?

Vervolgens is het belangrijk om vooraf al te bepalen wat u precies wilt weten over de kandidaat. Van welke vaardigheden is het belangrijk om te achterhalen of de kandidaat ze voldoende onder de knie heeft? De basis voor een criteriumgericht interview is immers eenduidigheid met betrekking tot het criterium en op welke wijze het beoordeeld kan worden. Dit kan eenvoudig worden vastgesteld door zorgvuldig te omschrijven wat het gewenste gedrag is, dat tot succes kan leiden.

Starr-methode

Ooit gehoord van de STARR-methode? Dat is een methode die veelvuldig gebruikt wordt bij criteriumgerichte interviews. STARR staat voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie. Om u alvast een eindje op weg te helpen, hebben we hieronder enkele vragen op een rijtje gezet per gebied: .

  1. Situatie: Wat was de situatie precies? Wie waren er precies aanwezig? Welke materialen en gereedschappen werden er gebruikt? Kan de werkomgeving omschreven worden?
  2. Taak: Wat was de taak van de kandidaat? Welke rol speelde hij of zij in het geheel? Wat werd er verwacht van de kandidaat?
  3. Actie: Welke activiteiten werden er door de kandidaat uitgevoerd en op welke manier ging dit? Waarom koos de kandidaat ervoor om het op deze manier te doen?
  4. Resultaat: Wat leverde de actie eigenlijk op? Wat was het uiteindelijke resultaat en op welke manier kan dit verbeterd worden?
  5. Reflectie: Hoe kijkt de kandidaat er zelf op terug? Wat was goed en wat kon beter?

Enkele tips

Tot slot geven we u nog enkele tips met betrekking tot het criteriumgericht interview. Let er altijd op dat een criteriumgericht interview een gesprek is over het arbeidsverleden. Vraag daar gericht naar. Voor zowel u als bedrijf als voor de kandidaat is het interessanter om te praten over situaties die hij of zij echt heeft meegemaakt, dan over hypothetische situaties. Ook als het over situaties buiten het werk om gaat, kun u deze methode gerust toepassen. Een andere tip is om in plaats van waarom-vragen altijd waardoor-vragen te stellen. Waardoor-vragen geven over het algemeen veel meer informatie over de kandidaat. Hierdoor kunt u eenvoudiger achter de normen van de kandidaat komen. Deze worden immers elke dag gebruikt om kleine en grote beslissingen te nemen.

Plaats job

Plaats uw vacature direct online op Jobosales voor € 499 euro.